Veelgestelde vragen

Is een chromebook ook geschikt voor zakelijke gebruikers

Jazeker. Ook voor programma’s die zakelijk worden gebruikt zijn online alternatieven beschikbaar. Bovendien zijn er ook voordelen om met Chromebooks te werken. Zo zijn het relatief goedkope producten, wordt alles online opgeslagen (en dus altijd beschikbaar) en zijn het veilige systemen omdat er geen programma’s geïnstalleerd worden. Eigenlijk alleen maar voordelen dus! Kijk voor de aanschaf voor een Chromebook uiteraard wel of de programma’s die nu gebruikt worden ook de gewenste online alternatieven hebben.


Back to Index

Voor wie is de Chromebook niet bedoeld?

Als je gebruik wilt maken van zware programma’s, zoals foto- en videobewerkingssoftware,zal een Chromebook vaak niet krachtig genoeg zijn.


Back to Index

Voor wie is de Chromebook bedoeld?

Als je op zoek bent naar een apparaat waarmee je effectief en snel taken als tekst bewerken, internetten, e-mail of streamen wilt gebruiken. De Chromebook is bijvoorbeeld een perfecte aanvulling op een PC, maar ook een vervanger als je alleen lichte taken uitvoert. Daarnaast is een Chromebook bijvoorbeeld ideaal op het moment dat je veel reist.


Back to Index

Hoe lang duurt het voordat een Chromebook is opgestart?

Een Chromebook start binnen enkele seconden op. Als jouw Chromebook op standby staat duurt dit zelfs maar één seconde!


Back to Index

Hoe kan ik iets vanaf een chromebook printen?

Omdat je geen bestanden op een Chromebook opslaat heb je geen mogelijkheid om de software van je printer te installeren. Om toch bestanden uit te kunnen printen heeft Google het Google Cloud Print systeem opgezet.

Hiervoor moet je wel gebruik maken van je computer of Mac. Via dit systeem kun je namelijk de web browser Google Chrome gebruiken om een printer met je online Cloud te verbinden. Vervolgens kun je met je Chromebook verbinding maken met de printer die je aan de Cloud hebt verbonden. In dit geval is het dus wel noodzakelijk dat de PC of Mac die je hebt gebruikt aanstaat op het moment dat je wilt printen.

Op het moment dat je print zonder dat dit apparaat aanstaat, zal Google de print opdracht bewaren en gaan printen op het moment dat je jouw PC of Mac aanzet.

Mocht je een nieuwe printer gaan aanschaffen, dan kun je opletten op het ‘Google cloud print ready’ logo. Deze printers zijn namelijk ingericht op een Chromebook waardoor je er direct via de Cloud mee kunt printen.


Back to Index

Hoe veilig zijn mijn gegevens op een Chromebook?

Om toegang te krijgen tot de bestanden die je online hebt opgeslagen moet je inloggen met een Google account. Zonder je inloggegevens kan iemand dus niet bij je bestanden komen. Het is dus wel verstandig om bewust een keuze te maken of je wel of niet altijd ingelogd wilt blijven.


Back to Index

Heb ik een anti virusprogramma nodig?

Voor het gebruik van een Chromebook heb je geen anti virusprogramma nodig. Omdat er op een Chromebook geen software geïnstalleerd kan worden, is het niet mogelijk om een virus te downloaden (waar een anti virusprogramma naar kijkt).


Back to Index

Hoe ga ik te werk zonder dat ik programma’s kan installeren

Het idee achter de Chromebook is dat alles via internet verloopt. Zo kun je bestanden opslaan in jouw Cloud (online opslagruimte) en zijn er kun je daarnaast applicaties downloaden (waarvan er ondertussen duizenden beschikbaar. Zo zijn er applicaties voor games, zakelijk gebruik, entertainment, productiviteit, social media en communicatie. Alle beschikbare applicaties kun je terug vinden in de Chrome Web Store.

Zo kun je om een tekst te maken gebruik maken van Google’s online tekstverwerker en bestanden opslaan in Google Drive. Ook heeft Google (gratis) online programma’s voor bijvoorbeeld spreadsheets, presentaties, tekeningen en formulieren.


Back to Index

Hoe kun je iets op een Chromebook opslaan?

Er zijn twee manieren om iets op een Chromebook op te slaan:

Opslaan op de Chromebook zelf
Op de Chromebook zelf is over het algemeen beperkte ruimte aanwezig om iets op te slaan. Dit is wel per type Chromebook anders, zo heb je Chromebooks met een opslag van 16GB tot Chromebooks met een opslag van 300GB. Dit opslaan gebeurd op een SSD kaart die het voordeel met zich meebrengen dat ze erg snel zijn, hierdoor kan een Chromebook bijvoorbeeld binnen enkele seconden opstarten.

Opslaan in de Cloud
Belangrijk in combinatie met een Chromebook is het opslaan van bestanden in de zogenaamde Cloud. De Dloud is online opslag ruimte waarmee je, door met jouw account in te loggen, bestanden kunt opslaan.

Typ je bijvoorbeeld bestanden in de online tekstverwerker van Google dan worden deze automatisch opgeslagen in Google Drive (op jouw Cloud). Standaard kun je op de Cloud (gratis) erg veel bestanden kwijt, je hoeft dan ook niet snel ruimte bij te kopen.


Back to Index

Waarom is een Chromebook zo goedkoop?

Doordat veruit het meeste online wordt gedaan, heeft een Chromebook minder zware componenten zoals een mindere krachtigere processor en een kleinere harde schijf nodig dan een traditionele laptop om taken goed uit te kunnen voeren.


Back to Index

Krijgen Chromebooks vaak updates?

Google voorziet het Chrome OS systeem elke zes weken van een update. Deze updates vinden op de achtergrond plaats en je zult er dus (bijna) niets van merken.


Back to Index

Welke fabrikanten ontwikkelen Chromebooks?

Er zijn steeds meer fabrikanten die Chromebooks op de markt brengen. Zo verschenen er Chromebooks van de onderstaande fabrikanten:

  • Samsung
  • HP
  • Toshiba
  • Lenovo
  • Acer
  • Asus
  • Dell
  • Google

Back to Index

Wat is een Chromebook?

In essentie is een Chromebook een laptop die op Google’s besturingssysteem Chrome OS draait. Dit systeem is gebaseerd op het Linux besturingssysteem en de Chrome web browser. Kenmerkend aan Chrome OS is dat je geen programma’s installeert waardoor de laptop snel blijft en kans of virussen vrijwel nul is.v


Back to Index